Ana sayfa Ekonomi Moody’s’ten uyarı

Moody’s’ten uyarı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk Lirası’nın tarihin en düşük seviyelerine gerilemesini kredi notu açısından negatif olarak değerlendirdi.

Kuruluşa göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artırmaması durumunda Türk Lirası’nda değer kaybı yeniden ön plana çıkabilir.

Moody’s’in değerlendirme notunda,”Lirada devam eden zayıflık düşük döviz rezervi ve dış kırılganlık nedeniyle Türkiye ekonomisi için sorun oluşturuyor ve kredi notu için negatif.” denildi.

Kuruluş, “Türkiye’de ihracatın içinde ithalatın payı olağandan daha yüksek” diyerek zayıf Türk Lirası’nı çift taraflı bıçağa benzetti.

Ayrıca Moody’s, Türkiye’de kısmen Türk Lirası’nın değer kaybının da etkili olduğunu belirttiği yüksek enflasyon ve zayıf dış pozisyonun arka planında aşırı ısınan ekonomi olduğunu belirterek, “Yüzde 10 seviyesindeki enflasyon merkez bankası hedefinin oldukça üzerinde ve liranın son değer kaybıyla daha da yükselecek.” dedi.

Hükümet yetkililerinin Türk Lirası’ndaki değer kaybına karşı gerektiğinde harekete geçilebileceği mesajına da değinen Moody’s, “Bu mesajları Para Politikası Kurulu’nun iki hafta sonra gerçekleşecek toplantısında faiz artırımları takip etmezse lira yeniden baskı altında kalabilir.” dedi.

Moody’s’e göre bu gergin durum Türkiye’nin dinamik ekonomisi ve çok güçlü mali rasyolarından gelen temel gücü ile kredi notunu Mart ayında Ba2’den Ba1’e düşürmelerine de gerekçe gösterilen yüksek ve giderek artan dış kırılganlık arasındaki hassas dengenin de önemli bir testi niteliğinde.

Moody’s’in uzun vadeli dış borcun vadesi gelen itfaları üzerine kısa vadeli dış borç ödemelerini ekleyerek resmi rezervlere oranladığı dış kırılganlık göstergesi Türkiye için yüzde 200’ün üzerinde.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here