Ana sayfa Analiz Genel ekonomik analiz

Genel ekonomik analiz

Türkiye finans piyasalarını 3 ana göstergesi var: Döviz, Borsa endeksi ve Faizler. Bunlara bir de CDS (Credit Default Swap) eklenebilir. Piyasa derinliği olarak en sığ piyasa borsa endeksidirü bir kaç milyon dolarla hareket ettirilebilir, herkesin gözü de endekste olduğundan yükselmesi ve düşmesi haberlere çokça konu olur. Keza dolar/TL rakamı da herkesin yakından takip ettiği ve günlük hatta anlık olarak izlenen bir rakamdır.

Oysa bono bileşikleri en derin piyasadır ve ekonomiyi derinden etkiler, Merkez Bankası istediği kadar faizleri artırsın ya da düşürsün bankaların kredi ve mevduat faizleri böyle belirlenir. Bugün bono bileşikleri son 10 yılın en yükseğine çıktı, bir günde %4 artarak 15.43 seviyesine yükseldi. Zaten uzun zamandır yükselen trend içerisinde hareket eden bono bileşik faizi kanal direncini de aşarak hareketini sürdürüyor. Oysa borsada pek fazla düşüş yok, şu an sadece binde 4 gerilemiş durumda, dolar ise binde 9 civarı artıyor.

CDS ler ise son yılların en yükseğine tırmanmış durumda, günlük %5 ten fazla artışla hareketini sürdürüyor ve Türkiyenin risk puanı Rusya ve Brezilya nın üstüne çıktı.

Son söz: Suyun önünü ne kadar kapatırsan kapat, su akacak yön bulur.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here