Ana sayfa Ekonomi Fitch 25 Bankayı Negatif İzlemeye Aldı

Fitch 25 Bankayı Negatif İzlemeye Aldı

Fitch Ratings, 25 Türk bankasının yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını ve yine 25 bankanın Yaşayabilirlik Notlarını negatif izlemeye aldığını bildirdi.

Fitch, Türk bankalarının Yaşayabilirlik Notlarının izlemeye alınmasının son dönemde artan piyasa oynaklığının ardından bankaların performansları, varlık kaliteleri, sermayeleri, likidite ve fonlama profillerine yönelik riskleri yansıttığını vurguladı.

Devlet sahipliğindeki ticari bankaları ve iki kalkınma bankasının notlarını negatif izlemeye alınmasında Türkiye’nin dış finansmanında daha büyük potansiyel stresinde değerlendirildiğini belirten Fitch, bu stresin otoritelerin döviz cinsinden destek sağlama kabiliyetlerini engelleyebileceğine işaret etti.

Yabancı sahipli bankaların BBB- olan notlarının negatif izlemeye alınmasının ise, bu bankalara Türkiye’nin BB+/durağan olan kredi notunun üzerinde not vermeye devam etmek gerekip gerekmediğinin yeniden değerlendirilmesi niyetinden kaynaklandığını ifade eden Fitch, bu niyetin ortaya çıkmasında ise Türkiye’nin dış finansmanından kayda değer bir kötüleşme halinde bankacılık sistemine potansiyel müdahale olasının dikkate alındığını vurguladı.

Fitch, negatif izlemelerin hali hazırda izlenmekte olan faaliyet ortamında kötüleşmenin bankaların kredi profillerine etkisine yönelik analizlerle sonuçlandırılacağını belirtirken, “Ekonomik ve finansal piyasa şartlarının daha da kötüleşme yaşanmadığı takdirde not indirimlerinin büyük olasılıkla bir kademe ile sınırlı kalır” dedi.

Fitch, negatif izlemenin gelecek 6 ay içinde sonuçlanmasının beklendiğini de vurguladı.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here