Ana sayfa Ekonomi Merkez Bankası’ndan şok faiz artışı

Merkez Bankası’ndan şok faiz artışı

Merkez Bankası piyasada genel beklentinin aksine politika faizini 125 baz puan artırdı. Banka, politika faizi olan 1 haftalık repo faizini yüzde 16,50’den yüzde 17,75’e çıkardı.

Gecelik borç verme faizi yüzde 18,75’ten yüzde 19,25’e, gecelik borçlanma faizi yüzde 15,50’den yüzde 16,25’e, geç likidite penceresi ise yüzde 19,50’den yüzde 20,75’e yükseldi.

Karar metninde ihtiyaç durumunda ek parasal sıkılaşma yapılabileceği belirtildi.

Bankanın karar metninde şu ifadeler kullanıldı:

“Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğilimine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korurken iç talep daha ılımlı seyretmektedir.

Enflasyondaki yükselişte temelde maliyet yönlü gelişmeler etkili olmaktadır. Bununla birlikte, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. Talep koşullarındaki ılımlı görünüme rağmen enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.”

23 MAYIS’TA DA FAİZ ARTIŞINA GİTMİŞTİ

Merkez Bankası 23 Mayıs’ta Türk Lirası’ndaki sert değer kaybını dizginlemek için olağanüstü bir toplantıya gitmiş ve sonrasında geç likidite penceresinde 300 baz puan faiz artışına gitmişti. Merkez Bankası takip eden günlerde para politikasını sadeleştirmiş ve 1,5 yıl sonra yeniden repo ihalelerine başlamıştı.

Bloomberg HT Araştırma Servisi’nin yaptığı ankete katılan ekonomistlerin 1 haftalık repo faizine ilişkin medyan beklentisi yüzde 17 olarak belirlenmişti.

“MAYIS ENFLASYONU YÜKSEK GELMİŞTİ”

Toplantıdan önce son enflasyon verisi yüksek bir seyre işaret etmişti. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 12,15 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında çekirdek enflasyon yüzde 12,64 olarak kaydedildi. Böylelikle çekirdek enflasyonda endeks tarihinin en yüksek seviyesi görüldü.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here