Ana sayfa Ekonomi Büyüme ve Cari Açık Beklentilerin Üzerinde

Büyüme ve Cari Açık Beklentilerin Üzerinde

Nisan ayında cari açık beklentileri aşarak 5,42 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Nisan ayında cari açığın 5,15 milyar dolar olması yönündeydi. Mart’ta 4,81 milyar dolardı.

Nisan’da 55,3 milyar dolar olan on iki aylık cari işlemler açığı 57,07 milyar dolara çıktı.

Net hata noksan Nisan’da da 264 milyon dolar artarak gizemli para girişinin üst üste üç ay devam ettiğini gösterdi. Mart’ta da 2,78 milyar dolar net hata noksan fazlası yazılmıştı. Yılın ilk dört ayında gizemli para girişi 3,78 milyar dolar oldu. On iki aylıkta ise giriş 12,89 milyar dolara ulaşıyor.

2017’de net hata noksan fazlası 850 milyon dolardı.

TCMB’ye göre Nisan’daki cari açıkta, hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 375 milyon dolar artarak 1,47 milyar olarak gerçekleşmesine rağmen, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 1,81 milyar dolar artarak 5,462 milyar dolara ve birincil gelir dengesi açığının 279 milyon dolar artarak 1,48 milyar dolara yükselmesi etkili oldu.

TCMB Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ne göre hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 366 milyon dolar tutarında artarak 1,122 milyar dolara yükseldi.

Nisan’da birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 269 milyon dolar artarak 1,42 milyar dolar oldu. Türkiye’den 502 milyon dolar tutarında net portföy çıkışı kaydedildi. Resmi rezervlerde ise 2,76 milyar dolar rezerv artışı gözlendi.

Türkiye 2018 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 büyüme gösterdi. Çeyreklik büyüme ise yüzde 2 olarak açıklandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Türkiye’nin yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 7, çeyreklik olarak ise yüzde 0,8 büyüdüğü yönündeydi.

2017 yılının son çeyreğinde Türkiye yıllık olarak yüzde 7,3 büyüme kaydetmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre büyümede iç talep yine dikkat çeken kalem oldu. Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 11 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 9,7 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 0,5, ithalatı ise yüzde 15,6 artış kaydetti.

İktisadi faaliyet kollarına göre ise sanayi sektörü yıllık yüzde 8,8 büyüdü. İmalat sanayi yüzde 9,3, hizmet sektörü yüzde 10, tarım sektörü yüzde 4,6 büyüdü.

İnşaatın büyümesi ise yüzde 6,9 ile Türkiye ekonomisinin büyümesinin altında gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırılara rağmen Türkiye’nin güçlü büyümeye devam ettiğini söyledi.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. OECD ülkeleri arasında birinci, G20 ülkeleri içinde ikinci sıradayız. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmaya devam ediyoruz. 2017 yılında yakaladığımız yüzde 7,4 büyüme oranının ardından 2018 yılına da hızlı başladık. Tüm ekonomik saldırılara ve oynanan oyunlara rağmen, sağlam makro temeller üzerinde, güçlü büyümeye devam!” dedi.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here