Ana sayfa Ekonomi Fitch: “Kur En Büyük Risk”

Fitch: “Kur En Büyük Risk”

Fitch Ratings, niceliksel sıkılaştırmanın (QT) kendi beklentilerinden daha hızlı olması halinde döviz kuru riskinin Türk ihraççıların kredi kaliteleri için en büyük risk olacağını bildirdi.

Fitch, hazırlana QT stres senaryolarının ihraççıların zayıf liraya, yüksek borçlanma maliyetlerine ve yavaş ekonomik büyümeye temel beklentilerden daha hassas olduklarını ortaya çıkardığını vurguladı.

Hazırlanan QT stres senaryosu, ABD Doları’nın gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında keskin şekilde değer kazanacağını ve ABD’de faizlerin yükselmesinin Türkiye’den portföy çıkışlarına yol açacağını, Türk ihraççıların dış borçlanma maliyetlerinin artacağını öngörüyor.

Bu senaryoya göre ABD’de Fed 2019 sonunda faizleri yüzde 4,5’e yükseltecek ve ABD Hazine kağıdı getirileri yüzde 5’e ulaşacak, buna bağlı olarak Türk Lirası ABD Doları karşısında 2018 sonunda 5,5’e ve 2019 sonunda 6,0’a gerileyecek.

Fitch, stres senaryosunun ciddi ihracatları olmayan perakendeciler ve tüketici ürünleri şirketlerin en çok etkilenecek ihraççılar olacağını ortaya koyduğunu, güçlü likidite pozisyonları olan telekom şirketleri ve bazı emtia sektörü şirketlerinin yüksek maliyetleri göreceli olarak hızlı şekilde müşterilerine yansıtabileceklerini öngördüklerini vurguladı.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here