Ana sayfa Ekonomi Dünya FED toplantısında karar Çarşamba’ya

FED toplantısında karar Çarşamba’ya

Piyasaların yakından takip ettiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı başladı. 2 gün sürecek toplantının ardından ABD Merkez Bankası faiz kararını yarın açıklayacak. Fed’in faizleri 2006’dan beri ilk kez artırması bekleniyor.

Fed, Aralık 2008’den bu yana faiz oranlarını %0 – % 0.25 aralığında tutuyor. ABD ekonomisinin istikrarlı büyümeye dönmesinin ardından ABD Merkez Bankası faiz artırımına yeşil ışık yaktı.

%5 ile normale yakın seyreden işsizlik oranı ve güçlü istihdama rağmen bir türlü yükselmeyen enflasyon Fed’in daha önce faiz artırmamasında en büyük etken oldu. Trader’lar bu yılın son toplantısında faiz artış olasılığını %78 olarak görüyor.

Fed Başkanı Janet Yellen, aralık ayı başında yaptığı konuşmada ekim toplantısından bu yana gelen ekonomik verilerin, iş gücü piyasasındaki iyileşmenin süreceğine yönelik beklentilerle uyum gösterdiğini belirtmişti. Bazı Fed yetkilileri de yaptıkları açıklamalarda faiz artışlarının kademeli olacağını dile getirdi.

Fed’in toplantıda ABD ekonomisinin faiz artışını kaldıracak kadar güçlü olup olmadığını belirlemek için işsizlik oranı, enflasyon ve küresel ekonomide gelişmeleri ele alması bekleniyor.

Olası faiz artışı Fed’i Japonya, Çin gibi ekonomilerini ve büyümeyi canlandırmak için mücadele eden diğer bazı büyük merkez bankalarından ayrıştıracak.

Fed kritik kararını yarın TSİ 21:00’de açıklayacak. Kararın ardından Fed Başkanı Janet Yellen 21:30’da basın toplantısında konuşacak.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here