Ana sayfa Ekonomi Türkiye Enflasyon tahminleri aştı.

Enflasyon tahminleri aştı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Aralık ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0,21 yıllık bazda yüzde 8,81 olarak hem Merkez Bankası hem de analist tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 9,51 ile Ağustos 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Analistler, Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) aylık bazda değişim beklemezken, yıllık bazda yüzde 8,5’lik fiyat artışı bekliyordu.

Özel bir televizyon kanalında açıklamalar yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek enflasyonun en temel sebebinin TL’deki değer kaybı olduğunu söyledi.

2016 yılında enflasyon ile “güçlü mücadele” gerektiğini söyleyen Şimşek, enflasyonun yüzde 5-7 aralığına indirilmesi gerektiğini söyledi. Asgari ücrette yapılan yüzde 30’luk artışın ise enflasyonda 2,2 puana kadar artışa sebep olabileceğini belirtti.

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından TÜFE hedefinin aşılması dolayısıyla Merkez Bankası hükümete bir mektup yazacak.

Kasım ayında aylık bazda yüzde 0,67 olarak gerçekleşen enflasyon, petrol fiyatlarındaki düşüş ve giyim kaleminde yılsonu indirimlerine bağlı olarak Aralık ayında düşüş göstermiş oldu.

Ancak yıl boyunca TL’de görülen sert değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyirle enflasyon yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Merkez Bankası, Ekim ayında açıkladığı yılın son enflasyon raporunda 2015 sonu enflasyon tahminini bir puanlık artışla yüzde 7,9’a yükseltmişti.

Banka, 22 Aralık’ta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin tutanaklarda da enflasyon görünümünde arzu edilen iyileşmenin henüz gözlenmediği ifade edilmişti.

Tutanaklarda, “Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmekle birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir” denilmişti.

Yine TÜİK tarafından açıklanan Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ise Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,33 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre ise yüzde 5,71 artış kaydetti.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,92 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,27 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,52 düşüş ve su sektöründe yüzde 1,05 artış olarak gerçekleşti.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here