Ana sayfa Ekonomi Dünya Piyasalar “Güvercin” FED’i satın alıyor

Piyasalar “Güvercin” FED’i satın alıyor

Asya hisse senetleri, Fed’in faiz artrımlarına ilişkin beklentilerini azaltmasının ardından son iki haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, gelişen piyasa para birimleri güç kazandı. Petrol ve bakır yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Ocak başından bu yana en yüksek kapanışına yöneldi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti. Ham madde üreticileri, petrolün ABD’de üretimin düştüğünü gösteren veri sonrası New York’ta varil başına 39 doların üzerine çıkması ile birlikte, emtia fiyatlarındaki rallinin desteğiile kazançlara öncülük etti. Güney Kore wonu 2011’den bu yana en hızlı sıçramasını gerçekleştirirken, beklenenden daha iyi çıkan veriler, Avustralya ve Yeni Zelanda dolarlarının yükselmesini sağladı. Yen, altın ile birlikte geri çekildi.

Fed yetkilileri, Çarşamba günü sona eren iki günlük toplantılarında, bu yıl için her biri çeyrek baz puanlık iki faiz artırımı öngördü. Yetkililer, yaklaşık 10 yıl sonra ilk faiz artırımına gitme kararı aldıkları Aralık ayı toplantısında dört faiz artırımı öngörmüştü. Fed, güvercin tonlu duruş sergilemesine neden olarak, Çin, Avrupa ve Japonya’da son iki ayda parasal gevşemeye gidilmesine yol açan küresel ekonomik büyümeye yönelik riskleri işaret etti. İngiltere Merkez Bankası bugün faiz kararı için toplnacak ve Endonezya ve Güney Afrika merkez bankaları da faiz kararlarını açıklayacak.

Tokyo’da Ichiyoshi Asset Management Co. üst düzey yöneticisi Mitsushige Akino, “Fed’in duruşu göreceli olarak dostça,” dedi ve “Piyasa ve yetkililer arasındaki duruş farkı daraldı ve önemli bir olayı dramsız atlattık. Yatırımcı güveni, çok fazla endişenin fiyatlandığı düşüş beklentisi bölgesinden nötr bölgeye geri döndü” şeklinde görüş bildirdi.

Bu yılın ilk altı haftasında, petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve Çin ekonomisinin durumuna ilişkin endişelerin hisse senetlerine satış dalgası getirmesi ile birlikte, kğresel hisse senetlerinin değerinde yaklaşık 9 trilyon dolarlık bir erime meydana geldi. Bunun ardından, ham petrol Aralık ayı başındaki seviyelerine tekrar yükseldi ve hisse senetleri kayıplarının 5 trilyon dolar kadar bir kısmını geri aldı. Fed Başkanı Janet Yellen, geçen ay yaptığı açıklamada, piyasa türbülansının, hisse senetdi fiyatlarını aşağı iterek, doalrı güçlendirerek ve bazı borçlanma maliyetlerini yükselterek, finansal koşulları “önemli ölçüde” sıkılaştırdığını söyledi.

Melbourne’de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, “Fed açık bir şekilde, 2016 yılının başında görülen satış dalgasından rahatsız oldu,” dedi ve “Çarşamba günkü politika güncellemesi piyasaların beklediğinden çok daha fazla güvercindi” şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:04’te yüzde 2.1 sıçradı.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here