Ana sayfa Ekonomi Dünya Gelişen piyasa hisseleri “boğa piyasası”na yaklaştı

Gelişen piyasa hisseleri “boğa piyasası”na yaklaştı

Gelişen piyasa hisse senetleri, Fed’in daha agresif bir faiz artırımı yolu izleyeceğini işaet etmesinin gelişmekte olan ülkelere yönelik beklentileri güçlendirmesi sonucu boğa piyasasına yaklaşırken, para birimleri kazançlarını genişletti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Fed’in bu yıl dört yerine iki faiz artırımına gidebileceğini işaret etmesinin ardından, yükselişini üçüncü güne taşıdı ve Ocak ayı sonundan bu yana yükselişini yüzde 20’nin kıyısına taşıyarak, boğa piyasası olarak adlandırılan durumunun eşiğine geldi. Enerji hisse senetleri, Brent petrolünün üçüncü gün üst üste varil başına 40 doların üzerinde kalmasının etkisi ile, yaklaşık bir yılın en güçlü aylık performansına yöneldi. Çin Merkez Bankası (PBOC) yuan fiksinginde Kasım ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi ve Güney Kore wonu en fazla kazanç gösteren para oldu.

Küresel ekonominin görünümüne ilişkin daha fazla endişeli hale gelmiş görünen güvercin bir Fed, düşen emtia fiyatları ve uluslararaası büyüme görünümüne iişkin kötümser yaklaşımdan dolayı birkaç yılın en düşük seviyesine gerilemiş olan gelişen ülke hisse senetleri için kurtarıcı oldu. Dünyanın en iyi 10 döviz tahmincisinden biri olan Macquarie Bank Ltd, Fed’in Çarşamba günkü açıklamasının ardından, dolarda yükseliş beklentisinden kısa vadeli düşüş beklentisine geçti.

Singapur’da Commonwealth Bank of Australia döviz stratejisti Andy Ji, “Gelişen piyasalar için oldukça keskin bir ralli,” dedi ve “Rallinin halen gidecek yeri var, en azındn birkaç hafta için, zira değerlemeler cazip” şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 12:09’da yüzde 0,.7 yükselerek 822.65 puana çıktı ve 21 OCak’taki en düşük seviyesinden yükselişini yüzde 19.8’e genişletti.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here