Ana sayfa Ekonomi JP Morgan’dan Yeni Açıklama

JP Morgan’dan Yeni Açıklama

JPMorgan, 2019 Temmuz’a kadar vadesi gelecek Türkiye’nin dış borç stokunun yaklaşık 179 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyor.

JPM’nin hazırladığı nota göre vadesi gelecek borcun büyük kısmı – yaklaşık 146 milyar dolar – özel sektöre özellikle bankalara ait. JPM, hükümetin sadece 4,3 milyar dolarlık geri ödemesi ya da borç döndürmesi bulunduğunu belirtti.

JPM, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin dış borç stokunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının 2001-2002 mali krizinden hemen önce görülen rekor seviyelere yaklaştığını ifade etti.

Merkez bankası verilerine dayanan JPM hesaplarına göre, 2018 yılının geri kalanında 32 milyar dolar ödenecek. Büyük geri ödemeler Eylül, Ekim ve Aralık aylarında olacak.

Ancak, şirketlerin zorlu döviz yükümlülüklerini karşılamak için yeterli dış varlığa sahip olduğunu ve yaklaşık 47 milyar dolarlık borç borcunun ticari kredilerden oluştuğu belirten JPM bunun da nispeten kolay bir şekilde döndürülebileceğini vurguladı. Banka, vadesi Temmuz 2019’da gelecek yaklaşık 108 milyar dolarlık borcun ise yüksek bir erteleme/yeniden yapılandırma riski taşıdığı tahmininde bulundu.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here