Ana sayfa Ekonomi Enflasyondaki düşüş ‘faiz indirimi’ konusunu gündeme getirdi

Enflasyondaki düşüş ‘faiz indirimi’ konusunu gündeme getirdi

Merkez Bankasının enflasyondaki yavaşlama nedeniyle faiz indirimine gideceğine dair endişe, dün TL’deki değer kaybında etkili oldu.

Piyasalarda oluşan bu beklenti nedeniyle Türk Lirası, gelişen piyasa para birimlerinin yükseldiği ve enflasyonun beklenenden iyi gerçekleştiği günde %1.1 geriledi.

Merkez Bankası Nisan’dan beri 1000 baz puanın üzerinde faiz artırmıştı. Kimi uzmanlar 2019’un sonlarına doğru faiz indirimi beklese de sürpriz bir faiz indirimi olasılığını da dışlamıyor.

ABN Amro Bank Ekonomisti Nora Neuteboom, enflasyonun 2019’un ilk çeyreğinde zirve yapacağını ve Merkez Bankasının gelecek senenin ortalarından faiz indirimine başlayacağını öngördü. Uzman, “Merkez Bankası mümkün olduğunca çabuk faizleri indirmek isteyecek. Eğer gelecek sene ilk çeyreğin sonunda piyasanın hazır olmadığı bir anda bunu yaparsa Lira’da daha fazla volatilite olur” ifadesini kullandı.

Nomura Ekonomisti İnan Demir de enflasyonda ancak kur şokunun etkisinin biteceği 2019’un 3. çeyreğinden sonra sürdürülebilir düşüş olabileceğini öngördü.

Demir, enflasyon verisinin ardından yazdığı notta “Enflasyondaki bu görünüm Merkez Bankasının faiz indirimini 2019’un 2. yarısına ertelemesine neden olabilir. Her ne kadar baz senaryomuzda uzun süre politika faizinde değişim beklemesek de TL’deki istikrar nedeniyle beklediğimizden daha erken bir faiz indirimi riskini de göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasa Ekonomisti Jason Tuvey TL’deki güçlenme, düşen enflasyon ve zayıf ekonomik aktivite nedeniyle daha fazla faiz artışı ihtimalinin masadan kalktığını belirterek “Merkez Bankasının para politikasını gevşetmesi için siyasi baskı da varken beklediğimizden daha erken ve daha agresif faiz indirimi ihtimali gittikçe artıyor” değerlendirmesini yaptı.

Dolar/TL Ağustos ayında 7.2362’ye kadar yükselerek rekor kırmıştı, Lira o dönemden beri %25’ten fazla değer kazandı, bugün de 5.24 seviyelerinde dalgalanıyor.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here