Ana sayfa Borsa Borsada işlem hacmi yüzde 50 arttı

Borsada işlem hacmi yüzde 50 arttı

Borsa İstanbul’da 2018 yılı ilk dokuz ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre halka arzların desteği ve uzaktan erişimin artmasının etkisiyle işlem hacmi yüzde 50 artışla 3 trilyon TL’ye çıktı, aracı kurumların gelirleri ise ilk 9 ay itibariyle yüzde 36 artışla 2.4 milyar TL oldu.

Sermaye piyasalarının değerlendirildiği basın toplantısında Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç tarafından yapılan açıklamaya göre, 2017 yılında 250 bin olan aylık müşteri sayısı da Eylül ayında 350 bin oldu.

Teknolojik gelişmelerin aracı kurumların iş modelini değiştirdiğini vurgulayan Topaç, aracı kurumlarca yapılan işlemlerin yüzde 45’inin internet üzerinden yapıldığını, ilk defa derlenen verilere göre algoritmik/yüksek frekanslı işlemleri de içeren doğrudan piyasa erişimi, (DMA) işlemlerinin toplam işlem hacmindeki payının yüzde 11 olduğunu söyledi.

Topaç türev piyasalar ilişkin ise “yeni düzenlemelerle kaldıraçlı işlem hacmi daralırken, müşterilerin Borsa İstanbul’daki Vadeli İşlem ve Opsiyon Pazarında (VİOP) yöneldiği gözleniyor” dedi.

Birlik verilerine göre VİOP’ta işlem yapan müşteri sayısı 2017 başında 8 bin 500 civarındayken, 2018 Eylül ayında 15 bin kişiye yükselirken; kaldıraçlı işlem yapan müşteri sayısı aynı dönemde 40 bin kişinin üzerinden, 5 bin kişi civarına indi.

Bireysel yatırımcıların yüksek kaldıraca dayalı risk almalarını ve düşük tutarlı tasarruflar için yüksek kaldıracın yol açacağı muhtemel mağduriyetleri önlemek amacıyla kaldıraçlı işlemlerde 1’e 100 olarak uygulanan oran Şubat 2017’de 1’e 10 olarak değiştirilmişti.

ARACI KURUMLARIN GELİRİ İLK DOKUZ AYDA YÜZDE 36 ARTTI

Topaç, aracı kurumların toplam gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak yılın ilk 9 ayında 2.4 milyar TL’ye çıktığını açıkladı.

Son dönemde aracı kurumların gelir çeşitliliğindeki artışı çok olumlu gördüklerini belirten Topaç, giderlerdeki artışın yüzde 13’te kalması ve artan faaliyet dışı finansal gelirleri sayesinde aracı kurum sektörü net kârının iki katına çıkarak 1.1 milyar TL olduğunu söyledi.

EYLÜL VE EKİM’DE 9 MİLYAR TL ÇIKIŞ

Kısa vadeli borçlanma araçları ve para piyasası fonlarında Eylül ve Ekim aylarında 9 milyar TL civarındaki net sermaye çıkışı gerçekleştiğini söyleyen Topaç, bu çıkışta Ağustos sonunda mevduat ve katılma hesaplarındaki stopaj avantajının etkili olduğunu düşündüklerini söyledi.

Resmi Gazete’de 31 Ağustos’ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile TL hesaplarından alınan stopaj düşürülüp bir yıldan uzun vadede sıfıra indirilmişti. Aynı kararla döviz hesaplarından alınan stopaj bir yıldan kısa vadelerde yükseltilmişti. Uygulama üç ay süreyle geçerli oldu ve Aralık ayı başında sona erdi.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here