Ana sayfa Ekonomi Olumsuzluklara rağmen yatırımcı sayısı arttı.

Olumsuzluklara rağmen yatırımcı sayısı arttı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, 2018’in Türkiye ve dünya Borsaları açısından çok iyi bir yıl olmadığını ancak Borsa İstanbul’un Ağustos’tan sonraki dalgalanmalara rağmen yılı iyi bir şekilde kapatacağını söyledi. Topaç “bu sene fena bir sene değildi ama önemli olan sermaye piyasaları ve yatırımcı tabanının gelişmesi. Portföy şirketleri bu yılı %50 – 60 kar artışıyla kapatıyor, yani sermaye piyasaları bu zorlu dönemi başarılı şekilde geçti diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Bu yıl ilk dönemdeki halka arzlar ve yatırımcı girişlerinin etkisiyle toplam yatırımcı sayısında artış olduğunu belirten Topaç “O kadar dalgalanmaya ve olumsuz dönemlere rağmen yatırımcı sayısı açısından kötü bir dönem geçirmedik.” yorumunu yaptı.

2019 beklentilerini paylaşan Topaç “Dünyada dalgalanmalar artacak, gelişen ülkelere bir miktar daha fazla para girişi de bekleniyor. O bakımdan daha olumlu bir sene olabilir. Türkiye açısından bakınca baz etkisiyle gelecek yılın 2. yarısı olumlu olabilir. Daha pozitif ayrışma potansiyeli yüksek. Sermaye piyasalarına yönelik olarak da birçok yeniliğin ve gelişmenin olacağını söyleyebiliriz…43 somut öneri sunduk. Bunları da anlattık. Gelecek sene bunlarla ilgili ciddi gelişmeler olmasını bekliyoruz..

Yatırımcı tabanını genişletmeye yönelik yeni ürünler, tasarrufları artırmaya yöneklik tedbirler, İstanbul’un rekabetçi finansal piyasa hale gelmesi için tedbirler, menkul kıymetleştirmeye yönelik düzenlemeler devreye alınabilirse sermaye piyasaları açaısından yukarı trendin başladığı güzel bir yıl bekliyoruz. ” ifadesini kullandı. Topaç, ilk yapılan VDMK örneğinin iyi düzenlenmiş, riski olmayan bir örnek olduğunu kaydetti.

Yatırımcılara da tavsiyelerde bulunan Topaç “Yatırımcılar şirketleri inceleyerek yatırım yapmalı, portföylerini dağıtmaları, hatta gerekiyorsa profesyonel danışmanlık almaları lazım. En çok alım emri neredeyse tavan olan hisseye geliyor, bunlardan kaçınmaları lazım, bu konularda çok fazla mağduriyet yaşanabiliyor” ifadesini kullandı.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here