Ana sayfa Ekonomi Reuters anketi: TCMB’nin faiz değiştirmesi beklenmiyor

Reuters anketi: TCMB’nin faiz değiştirmesi beklenmiyor

TÜFE’nin 2018 yılını yüzde 20.3’e gerileyerek tamamlamasının ardından enflasyondaki düşüş karşısında TCMB’nin izleyeceği para politikası izlenirken, sonucu 16 Ocak’ta açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinin sabit tutulması bekleniyor.

Reuters’ın 21 kurumun katılımı ile yaptığı ankette 19 katılımcı yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemezken, bir katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 150 baz puanlık indirim bekliyor.

TÜFE Ekim’de yüzde 25.24 ile gördüğü zirvenin ardından hükümetin enflasyonla mücadele kapsamında aldığı önlemlerin etkisiyle Aralık’ta yıllık yüzde 20.3 seviyesine geriledi.

Ekonomistlerin bir kısmı ilk çeyrekte TCMB’den faiz indirimi beklerken, bazı ekonomistler de baz etkisiyle sene başlarında enflasyonun yüzde 20’nin üstünde seyredebileceğini bu nedenle Nisan’dan önce faiz indirimi beklemediklerini belirtiyordu.

Piyasada ise TÜFE’de son aylarda gözlenen düşüşün ardından TCMB’nin erken bir faiz indirimine gidebileceği endişeleri oluşmuştu.

QNB Finans yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, TCMB’nin faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceğini ancak metnin bir miktar daha güvercin tonda olabileceğini söyleyerek, “Herkesin malumu ki önümüzdeki dönem TCMB’nin faiz indireceği bir dönem olacak. Ancak son sigara zammının enflasyon üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor ve o kanaldan piyasanın beklediğinden daha fazla bir olumsuz katkı gelebilir. TCMB, bunu görmek isteyecektir” dedi ve şöyle devam etti:

“Ancak ben Nisan ayında TCMB’nin faiz indirimlerine başlayabileceğini düşünüyorum. Enflasyonda ciddi bir düşüş olacak ve iktisadi faaliyetteki yavaşlamayı da göz önünde bulundurduğumuzda TCMB’nin o dönemdeki faiz indirimi piyasa tarafından da garip karşılanmayacaktır.”

Tütün ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 4 puan artırılıp, sigaranın düşük bir fiyatla satılmasının engellemesine yönelik olarak getirilen asgari maktu vergi miktarı sıfırlandı. Uygulamanın yüksek fiyatlı sigaralarda vergi artışı, düşük fiyatlı sigaralarda ise düşüşü getireceği ancak yine de Ocak ayında enflasyona 1 puanın üzerinde yükseliş olarak yansıyacağı hesaplanıyor. Bu noktada firmaların bu artılı fiyatlara ne kadar yansıtacağı belirleyici olacak.

Tütün ürünleri ve sigara, enflasyon sepetinde ağırlığı yaklaşık yüzde 5 olan alkollü içecekler ve tütün setinde yer bulunuyor. Vergi yükü yüksek olduğu için fiyat artışları enflasyonu diğer ürünlerden daha fazla etkileyebiliyor.

Hükümet bu yılın başında da alkollü içkilerden alınan maktu vergi oranını yüzde 13.5 oranında artırmıştı.

TCMB son olarak 13 Eylül’deki PPK toplantısında döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan enflasyon riskine vurgu yaparak politika faizinde beklentilerin üzerinde bir artışa gitmişti. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faizini yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltmişti.

TCMB PPK toplantısının sonuçları 16 Ocak’ta saat 1400’da açıklanacak.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here