Ana sayfa Ekonomi Dünya Barclays’dan emtialarda düşüş uyarısı

Barclays’dan emtialarda düşüş uyarısı

Barclays, yatırımcıların kısa dönemli pozisyon alma durumunda emtia fiyatlarının yüzde 20 ila 25 arasında düşebileceğine dikkat çekti.

Emtialarda düşüş bekleyen Barclays’e göre ham petrolün varil fiyatı 30 dolara kadar inebilir.

İngiltere’nin önde gelen bankalarından Barclays, ham petrolün varil fiyatının bu yılın ikinci çeyreğinde 30 dolara düşebileceği uyarısında bulundu.

Barclays’ın hazırladığı “Haftalık Emtia” adlı raporda, bu yılın ilk çeyreğinde ham petrol dahil olmak üzere emtia fiyatlarının yükseldiği anımsatılarak, bunun güçlü ekonomik temellere dayanmadığı vurgulandı.

Raporda, yatırımcıların, yılın ikinci çeyreğinde uzun dönemli pozisyonlarının bırakacağı ve kısa sürede kar etmek için ellerindeki varlıkları satmaya başlayacağının öngörüldüğü belirtildi.

Yatırımcıların kısa dönemli pozisyon alma durumunda emtia fiyatlarının yüzde 20 ila 25 arasında düşebileceğine dikkat çekilen raporda, ham petrolün varil fiyatının da 30 dolara kadar inebileceği bildirildi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) iki hafta önce aldığı faiz oranlarını değiştirmeme kararının piyasaya etkisinin kaybolmaya başladığı kaydedilen raporda, geçen hafta Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bazı üyelerinin yaptığı “şahin” açıklamaların ABD dolarını yükselterek ham petrol fiyatlarında düşüşe neden olduğunun da altı çizildi.

Raporda, “Nisan ayının sonunda yapılacak olan FOMC toplantısında sürpriz bir faiz artışı olması riski hala devam ediyor. Sıkı para politikası, emtia fiyatlarını büyük olasılıkla düşürür” yorumunda bulunuldu.

Çin’in petrol ithalatı arttı
Barclays, bu yılın ilk çeyreğinde petrol fiyatlarının yükselmesinin başlıca nedenleri arasında Çin’in artan ham petrol ithalatının da olduğunu bildirdi.

Raporda, Çin’deki rafinerilerin artan talebi ve ülkenin azalan petrol üretimine işaret edilerek, Çin’in Şubat’ta ham petrol ithalatının günlük ortalama 8,04 milyon varile ulaştığına dikkat çekildi.

Çin’e ham petrol ihracı yapan ülkelerin başında Suudi Arabistan’ın yüzde 17,2’lik pazar payıyla ilk sırada geldiği belirtilirken, bu ülkeyi yüzde 15’lik payla Angola’nın ve yüzde 12,9’luk payla Rusya’nın takip ettiği kaydedildi.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here