Ana sayfa Ekonomi Türkiye Moody’s Türkiye’nin not görünümünü indirdi

Moody’s Türkiye’nin not görünümünü indirdi

Derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin not görünümünü durağan’dan negatif’e indirdi; notunu ise Ba1 seviyesinde tuttu.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre kararda dört unsur etkili oldu:

-Türkiye’nin kurumsal gücünde yaşanan bozulmanın devamı

-Zayıflayan büyüme görünümü

-Kamu ve dış hesap dengeleri üzerinde artan baskılar

-Ve sonuç olarak artan kredi şoku riski

“Moody’s’in Eylül’de aldığı son karardan bu yana Türkiye’nin kredi görünümü üzerindeki iç ve dış şoklar somut olarak arttı” denilen açıklamada yer alan ifadelerden bazıları ise şöyle:

-Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin ardından iç siyasi ortamdaki gerginlik beklenenden uzun sürdü

-2016’nı üçüncü çeyreğindeki zayıf ekonomik performansın geçici olduğunu düşünsek de; devam eden siyasi ve jeopolitik gerilimlerin içerdeki güvene etkisinin ve liradaki sert değer kaybına ve yüksek enflasyona neden olan dış baskılardaki yükselişin büyümeyi kısa vadede baskılamaya devam etmesi bekleniyor

-Planlanan reformların hayata geçirilememesi nedeniyle uzun vadede de potansiyel büyüme tarihi standartlara kıyasala düşük kalacak

-Türkiye’nin dış kırılganlıkları uzun zamandır devam eden bir kredi zayıflığı, ancak son aylar birçok faktörün etkisiyle etkisi arttı

-ABD’de fazilerin yükselmesi gibi dış nedenlerin yanında büyük çoğu yerli ve yabancı yatırmcı güvenini tehdit eden iç gelişmeler veya terör saldırıları gibi turizm üzerinde olumsuz etkileri bulunan jeopolitik nedenlerden kaynaklanıyor

DOLAR 3,64’Ü GÖRDÜ

Moody’s kararı sonrası dolar/TL 3,61 seviyesinden 3,64’ün üzerine kadar çıkarak, günlük kazançlarını sildi. TSİ 00:16 itibariyle kur 3,6365’ten işlem görüyor.

Moody’s Türkiye’nin kredi yapılabilir seviyedeki notunu 24 Eylül’de yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmişti.

Bugünkü açıklamada notun korunmasının nedeninin hükümetin ekonomik ve mali gücünün yüksek olmasının azalan kurumsal güç ve artan dış kırılganlıklara karşı tampon görevi görmeye devam etmesi olduğu belirtildi.

Ekonominin iç dinamiğinin de notun korunmasında etkili olduğunun altını çizen Moody’s, siyasi belirsizliklerin azalmasıyla ve istenen yapısal reformların hayata geçirilmesiyle bu dinamizmin yeniden canlanmasını beklediğini de söyledi.

Karar açıklamasında, ülkenin dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin risklerdeki artış ve özellikle büyüme ile kurumsal güçlülük gibi önceden kredi görünümünü destekleyen temellerde görülen bozulma neden olarak gösterilmişti.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here