Ana sayfa Ekonomi Dünya Fed faiz kararını açıkladı!!

Fed faiz kararını açıkladı!!

ABD merkez Bankası (Fed) dün başlayıp bugün sona eren Açık Para Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası faiz kararını açıkladı. Fed Haziran ayı toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan yükselterek yüzde 1 – 1,25 aralığına çekti. Karar sonrası dolar/TL kuru, 3,48 lira seviyelerinin altına geriledi.

Fed’in bugünkü faiz kararının açıkladığı metinlerde, 2017 yılının kalanı için bir faiz artışı daha beklenirken 2018 yılında 3 faiz artışı öngörüsünde bulunuldu. Öte yandan faiz kararının 8 kabul oyuna karşın 1 muhalefet oyuyula alındığı duyuruldu.

Fed son olarak Mart ayında politika faizini 25 baz puanlık artışla yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltmişti.

Piyasaların beklentisi ne yöndeydi?

Reuters anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu Fed’in gösterge faiz oranını hedeflediği gibi yüzde 1 ile yüzde 1.25 arasına yükseltmesini bekliyordu. Fed 10 yıldan uzun bir süredir ilk sıkılaşma döngüsüne Aralık 2015’te başladı. Bugün yapılması muhtemel olan 25 baz puanlık faiz artışı, bu yıl Mart ayında yapılan artışla beraber ikinci faiz artışı olabilir.

Gözler artık Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda

Fed’in faiz kararının ardından TCMB’nin faiz kararı takip edilecek. Öte yandan yarın İngiltere ve Cuma günü Japonya merkez bankalarının faiz kararları da piyasalar tarafından takip edilecek veriler arasında.

Kaynak: CNN Türk

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here