Ana sayfa Ekonomi Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 arttı

Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 arttı

Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ISIC.REV.3’e göre 2005 önemli sanayi
maddesinin üretim bilgilerinden oluşturulan 1997=100 temel yıllı Aylık
Sanayi Üretim Endeksi 2017 yılı Mayıs ayı sonuçlarını açıkladı.

TÜİK’in konuya ilişkin haber bülteni aşağıda bulunuyor:

Sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,5 azaldı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,5 ve imalat sanayi sektörü endeksi %2 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,7 arttı.

Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5, imalat sanayi sektörü endeksi %3,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %6 arttı.

En fazla azalış sermaye malında gerçekleşti

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) incelendiğinde, 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en fazla azalış %9,4 ile sermaye malında gerçekleşti.

En fazla azalış diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en fazla azalış %54,9 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, %12,6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı ve %6,6 ile mobilya imalatı takip etti.

En yüksek artış başka yerde sınıflandırılmamış makine imalatında gerçekleşti

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %9,6 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatında gerçekleşti. Bu artışı, %3,3 ile motorlu kara taşıttı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı ve %2,1 ile fabrikasyon metal ürünleri (makine ve teçhizat hariç) imalatı takip etti.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here