Ana sayfa Ekonomi Orta Vadeli Program’dan vergi artışları çıktı

Orta Vadeli Program’dan vergi artışları çıktı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni Orta Vadeli program dahilinde bazı vergilerde artışa gidileceğini açıkladı.

Ağbal’ın açıklamalarında öne çıkan noktalar şöyle;

İlk söylenmesi gereken, finans sektöründe kurumlar vergisi oranını yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkaracak bir düzenlemeyi meclise sevk edeceğiz.

Kurumların dağıtılmayan kar paylarından da yüzde 1 oranında bir vergi tevfikatının yapılmasını öngörüyoruz. Şirketlerin 2 yıldan fazla elde tutmuş oldukları gayrimenkulleri elden çıkarma halinde yüzde 75 kazanç istisnası var, bunu yüzde 50’ye düşüreceğiz.

Gelir vergisi tarifesinde bir değişikliğe gideceğiz. Ücret değişikliği için 2018 yılından itibaren geçerli olacak. Tarifede yaptığımzıdaki değişiklik üçüncü diliminde gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30’a çıkarıyoruz.

Binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisini gelecek sene yüzde 40 oranında yasal değişiklik yaparak artırıyoruz. Binek otomobillere ilişkin bir artış var. Ayrıca 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren motorlu taşıtlar vergisinde sistem değişikliğine gidiyoruz. Şu anda sadece motor silindir hacmini dikkate alan sistem var. Binek otomobilin değerini de dikkate alan yeni bir tarife değişikliğine geçiyoruz.

Yeni alınacak binek otomobillerde aracın değeri de vergide belirleyici olacak. Değeri arttıkça vergi miktarında da yüzde 10 ve 20 oranında artış olacak.

Şans oyunlarında ve çekilişlerde elde edilen vergilerde yüzde 10 olan vergi oranını yüzde 20’ye çıkarıyoruz.

2018 yılında halihazırda hazine taşınmazlarında bir kısımla ilgili düzenlemeler yapıyoruz. Kamu lojmanlarının özellikle depreme dayanıklı olmayan eskimiş şehir merkezlerinde kalmış lojmanları satmak suretiyle bütçeye gelir elde etmek isityoruz. Konutta oturan kamu görevlimiz isterse belli bir bedel üzerinden konutu alma hakkında öncelik sahibi olacak.

Turizm tesislerinin ekonomiye kazandırılması ile ilgili bir düzenleme getiriyoruz. Kira sürelerini uzatarak, gelir üreteceğiz.

Makaron denilen sigara kağıtlarına da ÖTV geliyor.

Bakınız: 24 Temmuz Tarihli Düşük vergi toplanıyor haberi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here