Ana sayfa Haber TCMB rezervlerinde tarihi düşüş

TCMB rezervlerinde tarihi düşüş

Merkez Bankası (TCMB) brüt rezervlerinde 6.5 milyar dolar ile veri tarihinin yani yaklaşık 30 yılın en büyük haftalık düşüşü gerçekleşti.

TCMB verilerine göre 24 Kasım’da 96.35 milyar dolar olan brüt döviz rezervleri 1 Aralık ile biten haftada 89.86 milyar dolara geriledi.

Bankacıların TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre rezervlerdeki azalışın 3.5 milyar dolarlık bölümü TL depo karşılığı döviz depo ihalesindeki kullanım tercihlerinden kaynaklanırken, yaklaşık 2 milyar doları ise TCMB’nin 6 Kasım’da aldığı zorunlu karşılıklara ilişkin karardan kaynaklandı.

TCMB verilerine göre 24 Kasım ile biten haftada vadesi gelmemiş toplam döviz deposu kullanımı 1.65 milyar dolar iken, bu rakam 1 Aralık haftası itibariyle 5.14 milyar dolara yükseldi.

Bankacıların TCMB verilerinden yaptıkları hesaplamalara göre TL depo karşılığı döviz depo ihalesindeki kullanım tercihlerinden dolayı rezervler 8 Aralık ile bitecek haftada 1.9 milyar dolar artış gösterecek. Bu tutar yarın gerçekleşecek ihale tutarına göre daha da yüksek olabilecek.

TCMB 6 Kasım’da piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğini belirterek rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırını yüzde 60’tan yüzde 55’e düşürülmüş, tüm dilim aralıkları da 5’er puan aşağı çekmişti.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here