|
Fransa'da yaşayan teyzem her sene bize hediyeler getirir. Bir tanesi de farklı bir kahveydi. Açtım, içtim; tadı bir tuhaftı. İçindekilere baktım, %60 karahindiba varmış. Karahindiba ile bakınırken de kanser ile ilgili yazılar buldum.
Karahindiba Bitkisi (Taraxacum officinale): Yol kenarı, hendek ve çayırlarda yetişen, sarıçiçekli bir bitkidir. Genellikle 20-30 cm boylarındadır, fakat 1 metreye kadar da uzayabilir. Acıgünek, güneyik, arslandişi ve radika olarak da bilinir. Başta potasyum olmak üzere kalsiyum ve diğer mineraller açısından zengin bir besin olan karahindiba A ve C vitamini de içerir. Ayrıca, torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir..
Karahindibanın Faydaları: Besleyici değeri yüksek bir sebze olan karahindiba vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürür ve safra salgılarını arttırır. Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını gidermekte faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Sarılıkta ve gut hastalığında faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Karaciğer şişkinliğini indirir. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur.
Karahindiba Nasıl Kullanılır? Sebze olarak yetiştirilen karahindibanın yaprakları salata olarak tüketilebilir. Kökü de yaşken doğranıp salatalara katılabileceği gibi kurutulduktan sonra öğütülerek kahveye yapımında da kullanılır. Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirildikten sonra harici olarak egzama ve sivilcelerin üzerine sürülürse faydalı olur. Ayrıca, cildi temizleyici ve nemlendirici etkisi nedeniyle yüz maskelerine de katılabilir.
|
|
Karahindiba; sarı çiçekli 10-50 santimetre boylarına kadar uzayabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Çiçeği koparılınca bitkinin özsuyu olan beyaz bir süt akar. Genelde nisan ve mayıs aylarında bahçelerde, yol kenarlarında, tarla kıyılarında, çayır ve çimenlerde yetişir. Çok ıslak yerleri sevmez. Tüm Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya olmak üzere dünyanın hemen her yerinde görülen bir bitkidir. En çok Ege ve Marmara bölgelerinde yaygın olarak görülen karahindibaya, Anadolu'nun diğer bölgelerinde de rastlanır. Çiçekleri ilkbahar ve sonbahar ortalarına kadar açar. Yaprakları parçalı ve tüylüdür, ilkbaharda toplanır. Kökleri ise sonbahar aylarında topraktan çıkarılır. Kanada da bira yapımında, Fransa'da çorba olarak tüketilir. Ege ve Akdeniz'de ise sebze olarak tüketiliyor.
Prof.Dr. Erkan Topuz karahindibanın kullanıma çok önem verilmesi gerektiğini, salatalarda bol bol tüketilmesi gerektiğini, karahindibanın önemli bir kanser koruyucu olduğunu belirtmektedir. |