Ana sayfa Ekonomi Goldman: Enflasyon yılın çoğunda düşük çift hanelilerde olur

Goldman: Enflasyon yılın çoğunda düşük çift hanelilerde olur

Goldman Sachs, Pazartesi günü açıklanan Türkiye enflasyon verilerinin ardından yayınladığı raporda tüketici fiyatlarının seyrine yönelik değerlendirmede bulundu.

Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre tüketici fiyatları Ocak ayında yıllık yüzde 10.35 ile yüzde 10.59’luk beklentinin altında arttı. Aylık bazda ise yüzde 1.02 ile yüzde 1.23’lük beklentinin yine altında artış kaydetti.

Enflasyondaki düşüşün büyük ölçüde gıda fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı belirtilen raporda, gıda fiyatlarının da sebze enflasyonundan etkilendiği ifade edildi. Sebze fiyatları Aralık’ta yıllık yüzde 23.6 artmasının ardından Ocak’ta yıllık yüzde 6.3 düştü ve rapora göre manşet enflasyondaki 1.6 baz puanlık düşüşün 1.1 bp’si sebze fiyatları kaynaklı.

Raporda, “Gıda sepetindeki çoğu bileşenin çift haneli yükseldiği ve sebze fiyatlarındaki sert düşüş göz önünde bulundurulursa, düşüşün uzun ömürlü olmasını beklemiyoruz. Gıda fiyatlarının eninde sonunda yükselmesini ve çekirdek enflasyonun kademeli olarak azalmasını bekliyoruz. Bu nedenle enflasyonun yılın çoğu kısmında düşük çift hanelilerde olmasını bekliyoruz.” ifadesi yer aldı.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here