Ana sayfa Analiz Petkim 2. Çeyrek Bilanço Analizi

Petkim 2. Çeyrek Bilanço Analizi

Şirket 2Ç18’de 2317’ye göre %23 artışla ve 208 milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerinde 371 milyon TL net kar açıkladı.

Yine aynı dönemde yine piyasanın genel beklentisi olan 317 milyon TL’nin üzerinde 441 milyon TL FVAÖK elde eden şirketin ikinci çeyrekte hacim bazında satışı %8 daralma gösterse de satış gelirleri yıllık bazda %28 artışla 2,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu çeyrekte artan ürün fiyatları ve kurdaki yükseliş satış gelirlerine ve operasyonel karlılığına katkı sağlarken, karlılığındaki ölçüt olan nafta-etilen marjının ilk çeyrekte daralma göstermesinin ardından yıl ortasında yeniden yükselişe geçmesi ve bunun yanında kurdaki yükselişe rağmen şirketin maliyetlerini kontrol altında tutabilmesi elde edilen kara olumlu katkı sağladı.

FVAÖK’ün ise bu yılın ilk çeyreğine göre %103 artış gösterdiği ve FVAÖK’teki bu ikinci çeyrek yükselişi ardından şirketin FVAÖK marjının ise ilk çeyreğe göre 7 puan artışla %18.8’e yükseldiği gözleniyor.

Şirket’in net borcu ise yıllık bazda 2.9 milyar TL ile ilk çeyrekteki 1.9 milyar TL’nin %52 üzerinde gerçekleşti.

Son sonuçlara göre 7.35x F/K, 2,43x F/DD oranında işlem gören şirketin çarpanları sektör ortalamasının altında seyrediyor. Son bir ayda ise şirketin XU100’e göre relatif %22.4 daha iyi performans gösterdiği izleniyor.

Üçüncü çeyrekte faaliyete geçmesi planlanan STAR rafinerisi ile Petkim’in hammaddesi olan naftanın tamamına yakını buradan sağlanacak. Böylece şirket naftayı, navlun ücreti ödemeden STAR Rafineri’den almaya başlayacak. Bu nedenle STAR rafinerisinin devreye girmesinin ardından üçüncü çeyrekten itibaren finansal sonuçlarının güçleneceğini düşünüyoruz.

Teknik olarak incelediğimizde 4.30 üzerinde kalabildiği sürece yukarı yönlü potansiyelini koruyabileceğini düşündüğümüz hissenin 6.06’da gözlenen boşluğun kapanması ve bu seviyenin üzerinde kalınması durumunda 6.35 fiyat seviyesini hedefleyebileceğini düşünüyoruz.

Analizi Yapan Kurum : Ahlatçı Yatırım Menkul Değerler

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here