Ana sayfa Ekonomi Türkiye negatif ayrılıyor

Türkiye negatif ayrılıyor

ABD ile ilişkilerin daha da kötüye gidebileceği endişeleri TL varlıklar üzerinde ciddi bir baskı yarattı ve dolar kurunu 5.74’ün üzerine taşıdı. Borsa İstanbul’da kayıplar yüzde 3’ü geçti. TCMB’nin 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara vermesi tansiyonu düşürmeye yetmedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Golan tepelerine ilişkin açıklamaları ardından ABD ile ilişkilerin daha da kötüye gidebileceği endişeleriyle kur ve faiz sert yükselirken, borsada önemli kayıplar yaşattı.

Dolar/TL güne 5.46 civarında başladıktan sonra en yüksek 5.744’ü test etti. Kur saat 18:34’de 5.6750 seviyesinde işlem görüyordu. Euro/TL ise 6.48’in üzerini gördü.

BIST-100 endeksinde ise kayıplar bir ara yüzde 3’ü aştı. Bir ara 99.652 puana kadar gevşeyen endeksi, kapanışı yüzde 3.45 kayıpla 99.835 puandan yaptı. Bankacılık endeksinde kayıp yüzde 6,64 oldu.

Borçlanma araçlarına baktığımızda, gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 1,64’lük artışla yüzde 18,58’e çıkarken, 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 3,70 artışla yüzde 16,54 oldu.

Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verdi. Bankalar, TCMB’den fonlamayı yüzde 24 yerine yüzde 25.5 seviyesindeki ON repo ile sağlayacaklar.

TCMB’den atılan bu adım sonrasında dolar/TL ilk tepki olara 5.55’e geriledi, ancak bu düşüş kısa sürdü. Kur, TCMB’nin hamlesi sonrasında dakikalar içerisinde yeniden 5.60’ın üzerine çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump dün İsrail’in 1967 yılında Suriye’den ele geçirdiği Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanının geldiğini söylemesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump’ın açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Piyasalarda ise bu tepki ABD ile gerilimin yeniden tırmanacağı endişesi yarattı.

ABD ile Türkiye ilişkilerindeki gerilim geçen yıl ABD’li rahip Andrew Brunson’un bırakılması ardından azalmıştı. Ancak bu kez Türkiye’nin Rusya’dan S-400 sistemlerini satın alma kararı ve ABD’nin bu adıma yaptırımlarla karşılık vereceğine dair güçlü sinyaller yeni bir gerilim endişesi yaratıyordu. Golan Tepeleri açıklamaları ise iki ülke ilişkilerine yönelik endişeleri hızlandıran yeni bir etken oldu.

Gelişmekte olan ülkeler arasında para birimi dolar karşısında en çok değer kaybeden ülke Türkiye olurken en yakınında Arjantin pesosu %2.4 değer kaybeder durumda.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here