Ana sayfa Ekonomi Moody’s ten Türkiye açıklaması

Moody’s ten Türkiye açıklaması

Moody’s Investors Service, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Çarşamba günü açıkladığı ekonomik reform programını değerlendirdi. Açıklanan reform programının hükümetin kamu bankalarında sermaye ve likiditeyi artırma niyetleri konusunda bası boşlukları doldurduğunu belirten Moody’s, bunun yanı sıra özel sektör tasarruflarını güçlendirmeye ve enerji ile inşaat sektöründe zorlanan şirketleri desteklemeye yönelik fikirlerinde sunulduğuna dikkat çekti. Ancak Moody’s, Eylül ayında yayınlanan Yeni Ekonomik Program’da (YEP) olduğu gibi Çarşamba günkü reform paketinde de bir dizi önemli politika alanında çok az detay verildiğini ve takvimin belirsiz olduğunu vurguladı.

Makro projeksiyonların revize edilip edilmediğinin belirsiz olduğunu vurgulayan Moody’s, “Eylül ayında açıklanan YEP’te yer alan veEylül ayında Bakanlar Kurulu tarafından yeniden onaylanan 2019 için yüzde 2,3 büyüme ve enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 15’e gerileyeceği projeksiyonlarının yeni planla revize edilip edilmediği konusunda ne Bakan Albayrak’ın açıklamasında ne de verilen sınırlı dökümanlarda bilgi yer almadı” değerlendirmesini yaptı.

Hükümetin YEP’te ortaya koyduğu projeksiyonların değişebileceğini savunan Moody’s, hali hazırda kendi projeksiyonlarının hükümetin projeksiyonları ile çeliştiğini belirterek, “Biz yılın tamamında yüzde 2,0 daralma bekliyoruz. Biz aynı zamanda enflasyonun yıl sonunda yüzde 17’ye gelmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Moody’s Türk Lirası’nda yinelenen değer kaybının bu tahminler için yukarı yönlü risk yarattığını da vurguladı.

Hükümetin, kötüleyen ekonomik ortama ve açıklanan yeni harcama planlarına rağmen, YEP’te ortaya koyduğu bütçe açığının GSYH’nın yüzde 2’sinden az olacağı hedefini de şu ana kadar değiştirmediğinin görüldüğüne dikkat çeken Moody’s, kendilerinin GSYH’nın yüzde 3,3’ü seviyesinde bir açık olmasını ve geçici yüksek enflasyonun etkisi ile borç değerlerinin daha da zayıflamasını beklediklerini belirtti.

Hazine’nin nakit açığının yıllık bazda yüzde 52 artan faiz ödemelerine ve harcamalarda büyümenin gelirlerde büyümeyi aşmasına bağlı olarak yılın ilk çeyreğinde keskin şekilde genişlediğine işaret eden Moody’s, “Bu durumda hükümet, orjinal hedefleri karşılamak için harcamalarda ve gelirlerde ayarlamalar yapacak gibi görünüyor” değerlendirmesini yaptı. Ancak Moody’s Çarşamba günü açıklanan pakette bütçe tedbirleri için detay veya spesifik takvim bulunmadığına da dikkat çekti.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here