Ana sayfa Ekonomi Dünya Deutsche Bank: Altın 1.700 $ civarında olmalı

Deutsche Bank: Altın 1.700 $ civarında olmalı

Spot altın fiyatlarıyla merkez bankalarının bilançolarını büyütme oranları arasında bir korelasyon bulunuyor. 2005’ten bu yana ABD, Avrupa, Japonya ve Çin merkez bankaları bilançolarını yüzde 300 büyüttü. Bazı uzmanlar bu durumu altının daha da yüksek değere sahip olabileceğine bir işaret olarak görüyor.

Dünyanın önde gelen dört merkez bankası olan ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Çin Merkez Bankası’nın (PboC) bilançolarındaki genişlemenin 2005’ten bu yana yüzde 300 oranında arttığını belirten Hsueh ve Sporre bu durumun altının daha da değerli olabileceğini gösterdiğini savunuyor.

Deutsche Bank Analisti Michael Hsueh ve Grant Sporre müşterilerine gönderdikleri notta, “ Açıkça söylemek gerekirse; biz yakın vadede spot altın fiyatlarının 1.700 dolar civarında trade edileceğini söylemiyoruz. Ancak dört büyük merkez bankasının (Fed, ECB, BoJ and PboC) toplam bilançolarına bakıldığında altını bir para birimi olarak değerlendirdiğimizde sarı metalin gerçek değerinin 1.700 ABD Dolarına eşdeğer olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Altının bir para birimi olduğu görüşüne karşı argümanlar bulunuyor. Bu argümanların en güçlüsü; kağıt paraya kıyasla basımı ve taşınması kolay olmayan altının, yaygın mal ve hizmetler karşılığında ödenen veya alınan yasal bir varlık olmaması olarak ortaya çıkıyor.

‘Değeri 400 dolar daha fazla olmalı’

Ancak Hsueh ve Sporre, tarihsel olarak altın fiyat değişim oranlarıyla merkez bankası bilanço genişleme oranlarının paralel olarak hareket ettiğini savunuyor. Ve ekliyorlar:

“2005 yılından bu yana merkez banlarının toplam bilançoları yüzde 300 genişleme kaydetti. Küresel yerüstü stokları tonaj bazında yüzde 19 oranında büyüdü. Dört büyük merkez bankası toplam bilançolarıyla, yerüstü altın stoklarındaki büyümeyi gözönüne alırsak altın fiyatlarının 1.700 ABD Doları’na yakın trade edilmesi gerekiyor.”

Altının onsu salı günü küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle son iki ayın en düşük seviyesi olan 1.308,65 dolara kadar gerilemesinin ardından günü 1.311,3 dolardan tamamlamıştı. Ons altın gelen tepki alımlarıyla 1.317 dolar seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.

Altın fiyatlarıyla merkez bankası bilançoları arasındaki ilişkinin son on yılda sadece iki kez bozulduğunun altını çizen Hsueh ve Sporre müşterilerine gönderdikleri notta, “Son on yılda altın fiyatlarıyla merkez bankası bilançoları korelasyonu iki kez raydan çıktı. İlki merkez bankalarının rezervlerindeki altını likidite gereksinimlerini sağlamak için satmak zorunda kaldığı 2008’deki ‘Büyük Finansal Buhran’da yaşandı. Diğeri ise 2013’te Fed’in devasa parasal genişlemede sona yaklaşıldığı sinyali vermesinde oldu. Merkez bankaları bilançolarında büyüme devam ettiği sürece altın fiyatları momentumu sürdürebilir” diye yazdı.

Altın istihdam verisini bekliyor

Yatırımcılar Fed’in faiz artışına gidip gitmeyeceğini daha iyi anlamak için cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisini bekliyor. Küresel piyasalarda çarşamba gününün ilk işlem saatlerinde 1.308,65 ile son iki ayın en düşüğüne gerileyen altının ons fiyatı yüzde 0.3 yükselerek 1.314.20 dolara çıktı. Bu artış sarı metalin ağustosta yüzde 2.8 değer kaybetmesinin önüne geçemedi. ABD altın vadelileri ise 70 sent artışla 1.317.20 dolarda denge arayışında. Saxo Bank’tan Emtia Araştırmaları Başkanı Ole Hansen, “Janet Yellen’ın son açıklamaları ve yaklaşan FOMC toplantısı piyasalarda gerginliğe yol açıyor. Yükselen dolar ve ABD gerçek faizi de karşı sert rüzgara neden oluyor” dedi.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here