Originally Posted by
deniz43
Dolarınız,euro'nuz varsa spot piyasadan bir sınır olmadan istediğiniz kadar da TL satın alabilirsiniz.Yabancı neden TL alır,faiz getirisinden istifade etmek için.Yukarıda açıklamasını zaten yapmıştım,riske girmeden bankalara merkez bankasından daha düşük faizle gecelik ya da haftalık faizle borç veriyorlar,karşılığında da yerel bankalardan swap ile döviz alıyorlar.Yabancının bu oyunu sürdürmesi faiz getirisinin kur artışı getirisinin üzerinde olmasıyla mümkün,tersi durumda koydukları "stop loss" seviyesi aşılırsa TL pozisyonlarını kapatıp dövize dönerler,ya da uluslararası dış politika krizi gibi herhangi bir tetikleyici neden olursa 2001 krizinde olduğu gibi 1 günde pozisyonlarını kapatıp çıkabilirler .Bu durumda da döviz kurlarında büyük bir zıplama meydana gelir.Tabii,ellerinde bu kadar TL olunca TL üzerinde spekülatif işlemler yapıp para kazanmak da isteyebilirler.Bu yeni bir durum mu,evet daha önce BDDK'nın swap işlemlerini neredeyse sıfırlayan kısıtlama yasakları vardı.Son dönemde BDDK bu kısıtlamaları oldukça gevşetmiş ve sıcak parayı çağırmış durumda.Tabii bu karar bir risk,2 taraflı keskin bıçak.Kısa vadede günü kurtarayım derken orta vadede büyük tahribat yaratma riski var.Onun için ne diyoruz:Bu süreyi çok kısa tutun,gerekli ekonomi,hukuk,siyaset,yönetim reformlarını bir an önce yapın ,ülkemizde Avrupa Birliği normlarını,standartlarını sağlayın,bir an önce "ülke hikayesi" oluşturun.Doğrudan dış yatırım yağsın,yerli yatırımcı da oluşacak güven ortamıyla yeni yatırım yapsın,üretim ve istihdam artsın.Lafla ,algıyla daha fazla durumu idare edecek zaman kalmadı,bir an önce artık aksiyon olması gerekiyor,olmaz ise de ne olacağı belli...
Yer İmleri