Erhan Bey merhaba, öncelikle detaylı bir biçimde çimento sektörü hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben ziraatten işlem yapıyorum, ziraatin finnet2000 diye bir siteyle anlaşması var, hisse seçerken yaptığım şeyler tam olarak şunlar;
1)Hissenin sırasıyla 5-10-15-20 yıllık ve ilk halka arzından beri dolar bazındaki yükselişine bakıyorum. Sonra geçmiş temettülerini ve temettüdeki artış azalışlarına bakıyorum.
2)Daha sonra genelde 2012 ile son yılı bazen ara yıllardaki toplam borç ve toplam aktiflerini dolar bazında kıyaslıyorum. Buna galiba cari oran diyorlar tam emin değilim. Örneğin 2012 son çeyrekteki toplam aktifi toplam borca bölüyorum, atıyorum kafadan 3 mü çıktı. 2021 son çeyrekteki toplam borcu 3 ile çarpıyorum. Daha sonra 2021 son çeyrekteki toplam aktifle arasındaki farka bakıyorum eğer açık varsa 2012'den 2021'e kadar verdiği toplam temettü miktarını topluyorum bunu çıkarıyorum yine fark kapanmamışsa bu defa şirketin faaliyet raporlarını açıyorum orada yazan yatırım miktarlarını ve bağışlarını çıkarıyorum. Fark kapanmadığı taktirde hisseyi herhangi bir şekilde almıyorum.
3)Şirketin sahiplerini inceliyorum. Borsaya açık pay oranına bakıyorum. Sahiplerinin sağ-sol fark etmez herhangi bir şekilde siyasi olarak güçlü bağı varsa hisseyi almıyorum. Çünkü uzun vadeci yatırımcı olacağım, yarın öbür gün iktidar değişir şirketind değeri düşer diye düşünüyorum. Borsaya açık pay oranı yüzde 60 'ın üstünde ise ya da sahiplerinde pay yüzde 35 in altında ise yine hisseyi almıyorum. 4)Faaliyet raporundan imtiyazlı paylara bakıyorum, imtiyazlı paylara dağıttığı kar oranına bakıyorum eğer toplam dağıtılan payın üçte birinden yüksek ise imtiyazlı paylara dağıtılan kar miktarı o hisseyi almıyorum.
5)Şirketin favök ya da vafök ikisi de aynı diye biliyorum emin değilim vergi öncesi faaliyet karı diye biliyorum geçmiş yıllara göre onlara bakıyorum. Dolar bazında azalma varsa almıyorum.
6)Şirketin yıllık satış miktarına dolar üzerinden bakıyorum, yine dolar üzerinden bir azalma varsa almıyorum aynı kaldıysa sürdürülebilirlik kısmını incelemeye çalışıyorum.
7)Şirketin faaliyet raporunda argeye herhangi bir miktar para harcanmamışsa o hisseyi satın almıyorum.
Bana bilançoları inceleyebileceğim bir program önermişsiniz galiba, finnet2000 ile bu saydıklarımı görebiliyorum, lakin dediğiniz programı da inceleyeceğim. Bir kere stockeys diye bir siteden bir aylık ücretli üyelik satın almıştım. Orada finnette olmayan şirketin yılda yaptığı yatırım miktarını dolar üzerinden gösteriyordu. Lakin daha sonra bir şirketin faaliyet raporunda yazanla sitede yazan miktar arasında büyük fark olduğunu görünce oradaki üyeliğimi yenilemedim. Yani güvenilir site bulmak da zor bu durumda.
Çimsa ve çimento sektöründe ise dediğiniz gibi sadece dünya yok uzay var resmen. Benim anlamadığım çimsada bu yukarıda saydıklarımı incelediklerimde 2010 ile 2016 arasında lira cinsinden 1.2 milyat tl açık görüyorum. 2012 ile 2021 arasında yaptığımda ise açık 2 milyar tl ye çıkıyor. Ve bu açık dolar olarak da artıyor. Lakin benim yukarıdaki verilere uyan takip ettiğim pek çok hisseden daha çok yükselmiş ve daha çok temettü vermiş. Ayrıca şirkette bu kadar açık olmasına rağmen büyümeye devam ediyor. Yurtdışından yeni şirket satın alıyor madem parasal olarak açık var niye bu kadar temettü dağıtıyor, bu mantığı anlamaya çalışıyorum. Çimsa örnek sadece mesela Oyak çimentoyu da aynı yöntemle araştırıyorum, 2017'ye kadar tutuyor. 2018-2021 arası açıklar başlıyor onu da hisselerde normal karşılıyorum çünkü pandemi döneminde açık olması normal diye düşünüyorum. Lakin bunları yaparken dediğim gibi herhangi bir bilgim ya da tecrübem yok borsada, bu siteyi tesadüfen gördüm, iyi de olmuş çünkü benim çevremde oturup borsa hakkında sohbet edebileceğim herhangi bir insan yok, burada hem sohbet imkanı var hem de bir şeyler öğreniyorum o çok güzel bence.
Yer İmleri