Kapanış alımları için hazırlanıyorum.
|
|
Fiyatlanacak, ya da fiyata dahil olmayan ne kaldı sizce? Haftaya Cuma'ya kadar speküle edilebilecek bir tek not artırım ihtimali var. Sizce bu fiyatlamaya dahil mi not artırımı ihtimali? Ben şimdilik yukarı yönlü fazla marjımızın kalmadığı hissine daha yakınım. Ama önyargılı hareket etmemeye çalışıyorum. Orta uzun vadede yabancı fon girişlerine mani durumların azalmış olması umut verici. Yorumum kısa vade için sadece.
YTD.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Kapanış alımları için hazırlanıyorum.
Clausewitz
Rutine devam.. Kapanışta 307,25'ten THYAO alımları yaptım yine.
Salı gününe kadar elimizde 'tombul kuş'un riskleri olacak.
Yatırım tavsiyesi içermez.
Clausewitz
Teorik Eşleşmede THYAO'da 2 milyon lottan fazla alım satım işlemi gerçekleşti. Toplam günlük işlem hacminin % 8,4'üne yakın bir rakam sadece 7 dakikada oluştu. Son günlerin TE yüzdelerine dikkat etmemiştim ancak bugünkü biraz ortalama üstü geldi bana.
Clausewitz
Bulunduğum yerde hava durumu normal görünüyordu. Hava tahmin raporları da açık ya da parçalı bulutlu gösteriyordu. Şimdi gök gürültülü ve çok şiddetli bir yağmur yağıyor. Hava tahmini indikatörleri bu ani değişimi yakalayamadı. Bu durum bir anomali. Genel trendi değiştiren bir durum mu? Hayır. Yarın muhtemelen yine güneş açacak ve hava yine sıcak olacak. Çünkü ana trend yaz. Normal şartlar altında dışarı çıkacak olsanız aniden böyle bir yağmuru öngörmez ve muhtemelen yanınıza bir şemsiye filan almazdınız. Ancak hali hazırda bu yağmura yakalanırsanız en kestirme yoldan kapalı bir alanın altına kendinizi atarsınız değil mi? Çünkü yağmurun ne kadarlık bir süre devam edeceğini bilmiyorsunuz ve şiddetli yağmurlu geçecek bu sürenin ne kadarı daha kaldı bundan haberiniz yok. Kapalı bir alanda yakalandı iseniz zaten şanslısınız ve size vereceği fazla bir hasar durumu olmayabilir.
Alın bu durumu borsaya uyarlayın işte..
Clausewitz
TCMB faiz indirir, o günlerde banka alırlar.
Sebep?
'Bankalar düşük faizde daha çok kredi satar, o sebeple daha çok gelir elde eder. Banka almayalım da ne alalım?'
TCMB faiz artırır, o günlerde banka alırlar.
Sebep?
'Bankalar yüksek faizle daha çok gelir elde ederler. Banka almayalım da ne alalım?'
TCMB faizi sabit tutar, o günlerde banka alırlar.
Sebep?
'Bankalar istikrarı sever. Banka almayalım da ne alalım?'
Her defasında banka alacak bir sebep buluyorlar. Şimdi de "Yabancılar giriyor, onlar likit tahtaları sever, bankaların tahtaları likit, o nedenle banka alınır." mantığı güdülüyor.
Bu döngü ne zamana kadar sürer? Cevaplanması gereken soru bu.
Bu süreç başladığında bankaların PD/DD değerleri ortalama 0,30-0,40 arasıydı. Yaklaşık 10 sene yatay fiyatlarda kalmış bir bankacılık endeksi fiyatlaması vardı. Şu anda bankacılık endeksi PD/DD ağırlıklı ortalaması 2,13.
https://companiesmarketcap.com/banks...-ratio/?page=1
Buradan Dünyadaki bankaların P/B (PD/DD) değerlerine göre en ucuzdan en pahalıya sıralanmış halini inceleyebilirsiniz. Bakalım Türkiye'deki bankalar sıralamada nerelerde yer alıyor?
Türkiye'deki bankacılık fiyatlaması hem kendi tarihsel ortalamalarının, hem de dünyadaki muadillerinin (ister gelişmiş piyasalarla karşılaştırın, ister gelişmekte olan piyasalarla) epey üstünde seyrediyor. Ama bankacılık almaya devam ediyorlar. Bankacılık endeksi şu anda 'greed' aşamasında.
Türkiye bankalarının yönetim kalitesine ben ekstra puan veririm. Gerek teknolojik alt yapısı, gerek yeniliklere açık inovatif anlayışı, gerek para ve risk yönetim modeli, gerek krizlere karşı dayanıklılığı, gerek BDDK'nın yıllar geçtikçe daha da defansifleşen sıkı kuralları bankacılık risklerini azaltan durumlar. Ama bu fiyatlamanın pahalılığının bir kısmını tolere eder. Bir yerden sonra bunlar yetersiz kalacaktır.
Trend varsa devam edilir. Evet doğru. Ben bankacılık endeksi almıyorum diye yazmıyorum bunu. Ben para kazanacak bir şeyler illa ki bulurum, nasibimizde varsa. Ama sürekli bankacılık alıyorlar diye bankalara koşanlar bir gün 'av' olacaklar. TL'nin dolara karşı aşırı değerli olduğu, dünyanın dolara boğulduğu 2008-2013 yılları arasında oluşan 1200 dolarlık bankacılık endeksi zirvesini hedef gösteriyorlar zımnen. Şu anda 500 dolar seviyesinde isek daha gidecek çok yol var gibi gösteriyorlar. Ama bankacılıkta oluşan o zirve fiyatlar aynı dönemde dünya bankalarının çoğunda oluşmuştu ve sonrasında sürekli banka sattılar. Greed zaten böyle oluşur. Hep daha çok yükselecek hissiyatı oluştururlar. Hep "ben geç kaldım, ben de atlayayım bu trende" korkusu yayarlar. Şimdi de bir yükselen üçgen görüntüsü ve bir potansiyel break out yapısı oluşturdular. O da kırılırsa bir miktar daha gider diye düşünüyor işe teknik/trend gözüyle bakanlar.
Elinde bankacılıktan hisse taşıyanların mutlaka ama mutlaka bu gerçeği göz önünde tutması ve mutlaka bir iz süren stop loss mantığı kullanması lazım, trendden ne zaman inmesi gerektiği konusunda bir mantık oluşturmak istiyorlarsa. Endeks hisselerinden herhangi birine henüz girmemişlerse balonun patlama anında girme riskini almak istiyorlarsa bilemem, ama onlar da eğer gidenden yararlanalım mantığı güdüyorsa mutlaka bir sistem ile hareket etmeli.
Ben gibi bankacılığa bulaşmayanların bunu takip ediyor olmasına şaşanlara gelince; ben paranın nereye yoğunlaştığını ve endeksi yürüten şeyin ne olduğunu bilmekle mükellefim, kendi yatırımlarımın sorumluluğu gereği. Benim yatırım yapmayacağım bir alana kaymışsa para ve bana para kazandıracak alternatif alan bırakmamışsa, bu durumda ben nasıl para kazanırım sorusuna cevap bulmakla mükellefim.
Yazdıklarım sadece kendi görüşlerimdir. Herkes kendi alacağı kişisel kararlarından sorumludur. Benim yazdıklarım herhangi yatırım tavsiyesi içermez. Kendi analizlerinizi kendiniz yapınız.
Son düzenleme : deva-i dert; 13-07-2024 saat: 13:40.
Clausewitz
Bir hisse senedinin ne kadar yükseleceği üzerinde hiçbir kontrolünüz yoktur, ancak yaptığınız her işlemde kaybedeceğiniz tutarı kontrol edebilirsiniz.
Mark Minervini
Clausewitz
|
|
Yükselen trend içerisinde devam ederken bir noktada hacim normalin üstünde yükselmişse ve fiyata bunun yansıması olmamışsa, yani hacmin büyüklüğü karşısında fiyat aynı tepkiyi vermemiş ve yerinde saymış ya da az artmışsa, burada bir anomali olduğunu düşünebilirsiniz. Nedir bu anomali? Bu kadar hacme rağmen fiyat yükselmiyorsa, büyük oyuncular satışa geçmiş demektir, yani trendde tükeniş var, yön değişikliği her an başlayabilir, duruma hazır olun demektir bu durumu.
Yükselen trendde bir de şöyle bir anomali oluşabilir: Fiyat barı çok büyük olmasına rağmen hacim çok düşükse, bu da yükselişi desteklemeyen başka bir anomali türüdür ve trend dönüşüne/bitişine hazırlanılması gerektiği sinyallerini veriyor demektir fiyat-hacim hareketi.
Aynı şey tersi durumda da geçerli. Düşen trend devam ederken bir noktada fiyat düşmeyi bıraktı, ya da düşüş ivmesi azaldı, düşüş mumları kısaldı ve ortalamanın çok üstünde bir hacim söz konusu ise, burada da bir anomali vardır. Nedir bu anomali? Büyük oyuncular almaya başlamıştır büyük ihtimalle. Düşüş trendinde fiyat aşağı gidemiyor ve de aynı anda yüksek bir hacim söz konusu ise, trend dönüşümüne hazır olun sinyali olabilir bu gelişme. Kendinizi dönüşe hazırlamanın vakti gelmiştir muhtemelen.
Ya da düşen trendde çok büyük bir kırmızı mum var ancak çok düşük bir hacim varsa, burda bir manipülasyonla fiyat aşağı çekilmiş olabilir, bu durum bir anomalidir ve düşen trendi desteklemiyordur, muhtemel yukarı dönüşe hazır olun sinyali veriyordur fiyat-hacim hareketi aslında.
Fiyatın yönünü belirleyenin toptancılar yani büyük oyuncular olduğunu unutmadan hareket eden, büyük hacimleri oluşturanların büyük oyuncular olduğunu unutmayan, onların hareketini anlayıp buna uyum gösteren trader / yatırımcı trendin gidişatından istifade eder. Bu gerçeği bilmeyen, göz ardı eden yahut unutan ise trene geç biner, trenden geç iner.
Clausewitz
Yer İmleri