SDTTR Analist Toplantısı Notları
SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri’nin 2Ç24 dönemine ilişkin açıkladığı finansal sonuçlar sonrası
düzenlenen analist toplantısında edindiğimiz notları paylaşıyoruz.
SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş., Ar-Ge’ ye dayalı alanlarda yerli ürünler ve yetenekler
geliştiren bir savunma sanayi firması olarak 2005 yılında kurulmuştur. Kurulduğundan bu yana
çeşitli savunma elektroniği ve yazılım ürünlerini ortaya koymuş ve kullanıma vermiş bulunmaktadır.
Şirket’in merkez ofisi ODTÜ Teknokent içerisinde 4.538 m2 kapalı alanda yer almaktadır.
SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri’nin (SDTTR), 2Ç24 döneminde net dönem karı bir önceki yılın
aynı dönemine göre %32 azalarak 93.9 mn TL olarak gerçekleşti. 2Ç24 döneminde; net satış geliri
bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %118 artarak 495.6 mn TL olarak gerçekleşti. FAVÖK %104
artarak 69.8 mn TL olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı ise %15’ten %14’e geriledi.
1Y24 döneminde ise; Net satış geliri %88,4 artarak 764.2 mn TL olarak gerçekleşti. FAVÖK %66,9
artarak 87.1 mn TL olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı ise %13’ten %11’e geriledi. Şirket 13.5 mn TL
net zarar açıkladı.
ï‚· Şirket, ilk dolaylı ihracatını 2012’de, ilk doğrudan ihracatını 2016’da yapmıştır.
ï‚· Radar sistemleri alanında 2007 yılında Türkiye’de ilk defa TÜBİTAK ile Sentetik açıklı radar (SAR)
sistemleri teknolojileri geliştirme projesini başlatmıştır. Günümüzde bu teknoloji ANKA hava
aracında kullanılmaktadır.
ï‚· Haberleşme Sistemleri alanında ticaret partneri ülkelerden biri olan Güney Kore’ye KF-21 aracı
için tasarlanan Gömülü Eğitim Data Link Sistemi’ni ihraç etmektedir.
ï‚· Savunma Bakanlığı tarafından 2011 yılında Görüntüleme Uyduları için Yer İstasyonu Sağlayıcısı
olarak yetkilendirilmişlerdir.
ï‚· Şirket, Kara ve Deniz Eğitim Sistemleri geliştirmekte ve üretmektedir. Bunun yanında özellikle
Hava Muharebe Teknik Eğitim Sistemi (ACMI) üretiminde dünyada az sayıdaki üreticilerden
birisidir.
ï‚· Elektronik Harp Sistemleri alanında, İHA’larda kullanılan Güdümlü Mermi Simülatörü,
Haberleşme ve Radar Tehdit Simülatörü ve RF Sinyal Analiz Sistemi de şirketin üretim
portföyünde yer almaktadır.
ï‚· Ticaret partnerleri arasında Avrupa Uzay Ajansı ile işbirliğinin de sağlandığı, İtalya’da yer
almaktadır.
ï‚· Şirket, 2 Asya ülkesinde ofis açmayı planlamaktadır.
ï‚· Yurtiçinde TSK ve MSB ile çalışan şirket, yurtdışında Malezya Ordusu ve Pakistan Hava
Kuvvetleri’nin yanı sıra özellikle Afrika bölgesinde Burkina Faso ordusu, Nijerya Ulusal Ordusu,
Libya Ulusal Ordusu ve Tanzanya Ordusu ile de çalışmaktadır.
ï‚· Şirket, ticari ilişkileri geliştirmek için Eylül ayı başında ürünleri tanıtım amaçlı Mısır ve Ürdün’de
tanıtım fuarlarına katılmıştır
ï‚· Şirket, mali riskin yüksek olduğu ülkelerde ticaret yaparken, tahsilatın alınamaması riskine karşı
avansları yüksek tutmaktadır.
ï‚· 2023 Ekim ayında PwC ile Sürdürülebilirlik Danışmanlığı çalışmasına başlamıştır.
ï‚· Şirket, orta vadede cirosunun %3 ile %5 i arasındaki bir tutarı Ar-Ge harcamalarına ayırmayı
planlamaktadır.
HAB Yerleşkesi Yatırımı
Şirket, Ankara’da, Ar-Ge faaliyetleri için bir HAB yerleşkesi yatırımı planlamaktadır. Ağustos
2020’de 30.000 m2 arsa bu yatırım için tahsis edilmiştir. 16.000 m2 kapalı alanın inşaatına Ekim
2023’te başlanmıştır. Eylül 2024 itibariyle %55 inşaat ilerleme düzeyine gelmiştir. Aralık 2025’te
yerleşkeye taşınılması planlanmaktadır. Şirket, halka arz gelirlerinin %70’ine denk gelen 161,5
milyon TL tutar ile maliyetin karşılanması beklenirken artan inşaat maliyetleri sonucu, bu tutar 300-
400 milyon TL bandına yükselmiştir. Aradaki fark özkaynakla finanse edilecektir. Bu yatırım ile
şirketin üretim kapasitesinin artırılması ve bu sayede daha fazla yüksek meblağlı iş almayı planladığı
ifade edildi. Bunun yanında bu yerleşkede 500-600 bin dolar bandında bir maliyeti olacak, kendini
2,5 sene içerisinde amorti etmesi beklenen ve şirketin elektrik tüketiminin nerdeyse tamamını
karşılaması hedeflenen bir GES yatırımı planlamaktadır.
2024 ve 2025 Yılları Beklentileri
Şirket, 2024 yılında 1.700 milyon TL, 2025 yılında ise 2.500 milyon TL net satış geliri
hedeflemektedir. İhracatın ciroya oranını ise 2024 yılı için %35, 2025 yılı için %40
hedeflenmektedir. Bunun yanında kişi başına düşen ciro için 2024 yılı için 150.000 dolar, 2025 yılı
için 160.000 dolar hedeflemektedir. FAVÖK marjı olarak 2024 yılı için %20, 2025 yılı için %25
hedeflemektedir. Temettü oranında, dağıtılabilir kâra oran olarak 2024 ve 2025 yılları için %35 ve
üstü hedeflenmektedir. Personel sayısında 2024 yılı için 270, 2025 yılı için 290 hedefi konulmuştur.
Kadın personel oranı 2024 yılı için %30, 2025 yılı için %32 hedeflenmektedir.
AT yarışı Gibi borsa dan Tüyo bekleyenlere yatırım tavsiyesi içermez yazdıklarım öngörülerim arkadaş sohbeti düşünmek gereklidir almak satmak size aittir çünkü para sizindir ..
Yer İmleri