Bazıları hiç açmıyor, bazılarının şubeye gidilirse açtığı söyleniyor, bazılarının internetten de açtığı söyleniyor. Farklı ülkelerin de farklı uygulamaları var.
İsviçre'de aşağıdaki bankayı bulmuştum internetten açan.
https://www.cimbanque.com/en/thebank
Ancak bu bizim buradaki bankalar gibi bir banka değil. Daha ziyade banker gibi veya yatırım şirketi gibi bir banka izlenimi oluşturdu bende. Yine de burası açıyor ve İsviçre bankaları listesinde adı geçiyor ve buradaki mevduatlar İsviçre devleti güvencesinde görünüyor benim araştırıp da öğrenebildiğim kadarıyla. Ayrıca müşteri yorumlarını da okudum sakat bir izlenime kapılmadım. Ancak genel olarak bizim buradaki bankalar gibi olmadığı için elim varmadı başvuru yapmaya.
İsviçre'deki esas büyük bankalar UBS ve Credit Suisse internetten hesap açmıyor.
Google'dan araştırırken İsveç'le ilgili bir bloga denk gelmiştim uzun uzun anlatmış birisi. İsveç'te oturmadığın sürece şubeye gitsen bile açmıyorlarmış İsveç'te ikametgah yoksa.
Fransa'da daha kolaymışmış bu işler. Bir rivayete göre Fransa'da BNP Paribas'a bizzat giderek başvurursan açıyorlarmış. Yolum Avrupa'ya düştüğünde üşenmeyip girip soracağım birkaç bankaya.
Ben HSBC Fransa'ya internetten başvurdum, online hesap açma linki olmasına ve başvuru formunu da doğru dürüst tüm bilgileri girerek doldurmama rağmen onaylamadılar. Türkiye'de HSBC Premier müşterisiyim falan da dedim ama yemedi. Şansınızı denemek isterseniz link vereyim.
https://www.hsbc.fr/1/2/hsbc-france/...account-online
Bizim buradaki HSBC'ye sordum onlar aracı olamıyorlar mı diye. Banka aynı olsa da her ülkede yönetimi ve mevzuatı farklı olduğu için ülkeler arası aracılık edemiyorlarmış. Ancak yurtdışında şubeye bizzat gidip HSBC Premier kredi kartınızı gösterirseniz belki referans olur belki yardımcı olabilirler dediler. Yine de pek ümitli değilim online başvuru reddedildiği için.
Yurtdışında çalışırken veya okurken hesap açtıranların hesapları, sonradan o ülkeden ayrılsalar ve kendi memleketlerine dönseler bile kapanmıyormuş. Böyle bir bilgiye de denk gelmiştim, ama benim ne oturma ne de okuma durumum yok şu saatten sonra. Orada ev alayım şirket açayım diyecek bir durumum da yok şu safhada.
Ben diyorum ki benim Türkiye'de şu kadar mevduatım var, bunun bir kısmını yurtdışında tutmak istiyorum, ama bu açıklama yeterli olmuyor herhalde. Böyle internetten veya ikametgah olmadan başvurunca ne dersen de risk grubu olarak kabul ediyorlar sanırım. Avrupa'ya gittiğimde birebir de görüşüp bilgi almaya çalışacağım kafayı taktım biraz bu konuya.
Konu açılmışken son bir bilgi olarak, bizim TMSF muadili mevduat güvencesi yurtdışında çok yüksek. Fransa'da 100.000 euro, Amerika'da 250.000 dolar. Bizim 100.000 lira çok düşük kalıyor bunların yanında.
Yer İmleri